Suuttuminen, ärsyyntyminen, viha ja niille sukua olevat tunnetilat johtuvat tavastamme ajatella.
Vihanhallintaa on mahdollista oppia! Kaiken vihan ja suuttumuksen takana toimii sama mekanismi, jonka ymmärtäminen on ensimmäinen askel vihan hallinnassa. Tiesitkö, että riitely, mustasukkaisuus ja muut elämääsi häiritsevät käyttäytymismallit eivät ole hallitsemattomia toimintatapoja, vaan olet oppinut ne jostain? Lohdullista on, että näistä tavoista voi oppia pääsemään eroon.
Vihan eri asteet johtuvat opitusta tavastamme ajatella tavalla, jossa tuomitsemme toisen henkilön ja oikeutamme automaattisesti vihan ja suuttumisen. Terapian sijaan voit tulla valmennukseen oppimaan uuden ajattelun, jonka omaksuttuasi suuttumus ei enää nouse entiseen tyyliin ja voit elää rauhallista ja levollista elämää. Vihanhallinnan oppimisessa on kyse uuden ajattelutavan syvällisestä omaksumisesta eikä mistään ”tempusta”.
Valmentajanasi toimii Lars E. Granskog, joka on opiskellut Tri Marshall Rosenbergin johdolla noin 15 vuoden ajan ja soveltaa nyt oppimaansa vihanhallintaan. Larsin visio on valmentaa kriittinen massa suomalaisia niin, että viha ja suuttumus ja siten myös sen monet lieveilmiöt voitaisiin minimoida maassamme.
Jokainen hyötyy uuden ajattelun oppimisesta ja sisäistämisestä, tunsi sitten olevansa ns. arkipäivän kuumakalle tai vakavan vihaongelman omaava. Ajatteluviitekehystä muuttamalla edellä mainitut tuntemukset ja niiden tuomat ongelmat pääsevät haihtumaan pois ja antavat tilaa onnellisemmalle, tyytyväisemmälle ja siten rauhaisammalle nykyhetkelle ja tulevaisuudelle.
Kysyt ehkä itseltäsi, kuinka pitkään vihanhallinnan oppiminen kestää? Monen valmennuksen jälkeen kokemukseni sanoo, että jo yhden tapaamisen jälkeen muutos on voinut olla merkittävä. Sisäistämisprosessin kipinä syntyy usein yllättävän nopeasti. Joskus taas apua hakeva joutuu tekemään enemmän työtä itsensä kanssa. On tärkeä ymmärtää, että opin ja ajattelutavan sisäistäminen vaatii työtä ja pohdintaa – kukaan muu ei sitä voi tehdä. Motivaatio on siispä ensisijaisen tärkeää, mutta jos olet jo lukemassa sivujamme, olet ottanut ensimmäisen askeleen.
Alla on lueteltu tyypillisiä asioita, joiden vuoksi ihmiset tulevat valmennukseen. Vaivaako sinua jokin tai useampi niistä?
”Suutun tai ärsyynnyn helposti toisille”
”Pahoitan mieleni usein”
”Riitelemme päivittäin”
”Perussuuttumus on koko ajan päällä”
”Minulla on liikenneraivoa”
”Suutun usein lapsille”
”Mustasukkaisuus vaivaa”
”Olen usein kateellinen muille”
”Raivostun tyhmille ihmisille”
”Olen aina oikeassa”
”Puolisoni provosoi minua jatkuvasti”
”En voi sietää äitiäni/isääni”
”Raivostun pienistäkin asioista”
”Ihmiset haluavat minulle pahaa”
”Ihmiset eivät kunnioita minua”
”Kaikki ovat minua vastaan”
Mikä olisi sinulle sopivin vaihtoehto vihanhallinnan aloittamiselle? Lue kuvauksia suosituimmista vihanhallintaratkaisuista, selaa asiakaspalautteita tai siirry suoraan kauppaamme tutkimaan eri mahdollisuuksia.
Voit aina myös ottaa yhteyttä ja kysyä neuvoa: 040 568 98 24 tai info@vihanhallinta.fi, tai yhteydenottolomakkeen kautta.
Voiko oppia hallitsemaan vihaansa?
Olen kuullut, että monet kuullessaan sanan vihanhallinta, ajattelevat, että ”ei vihaa voi hallita” ja olen heidän kanssaan ihan samaa mieltä. Silloin kun olet vihainen, et voi sanoa itsellesi: ”nyt aion kyllä hallita vihaani”. Ei sellainen toimi. Terapiassa analysoidaan usein lapsuuttasi. Mikä oli suhteesi äitiisi ja isääsi. Mahdollisesti päädytään siihen, että opit älyllisesti ymmärtämään oman vihasi johtuvan siitä kun suhteesi isään oli tällainen ja tällainen, siksi sinulla on niin paljon vihaa. Tästä on rajoitetusti tai ei välttämättä ollenkaan apua silloin kun vihastut. Hetkessä, jossa suuttumus nousee, ei tällainen todennäköisesti auta sinua yhtään. Luonani on käynyt monia, jotka ovat kertoneet käyneensä pitkässä terapiassa ja oppinut siellä ymmärtämään, että heidän vihansa johtuu siitä, minkälainen heidän isä- tai äitisuhde on ollut lapsena. Se ei kuitenkaan ole auttanut heitä selviämään ilman vihaa nyt tässä hetkessä.
No mikä sitten auttaa? Miten voi hallita vihaansa? Yllättävän helposti, periaatteessa. Et voi suuttua, ellet ajattele tavalla tai toisella, että tuo toinen henkilö tekee sinua kohtaan väärin. Hän joko sanoo tai tekee jotain sellaista, jota et voi hyväksyä. Minä opetan sinut näkemään tuon toisen henkilön tekemisen tai sanomisen hänen omien tarpeittensa kautta. Tämän sisäistäminen vaatii työtä. Kun olet oivaltanut tämän uuden tavan ajatella, sinulla ei enää ole syyllistävää asennetta toista henkilöä kohtaan ja tämän seurauksena sinä aivan luonnostaan et enää suutu. Tässä on siis kysymys mutkan kautta tapahtuvasta vihanhallinnasta. Kun et enää ajattele toisen tekevän tai sanovan jotain sinua vastaan, ei ole mitään syytä suuttua. Näin opettamani vihanhallinta ehkäisee vihaa syntymästä. Siksi se toimii aivan loistavasti kaikkien ihmisten kanssa, jotka todella haluavat astua vihastaan ulos ja opettelevat uuden tavan ymmärtää maailma ympärillään ja siinä olevat ihmiset.
Se mitä minä tarkoitan vihanhallinnalla, on yksinkertaisesti: opit ajattelemaan uudella tavalla, etkä enää syytä toisia ihmisiä siitä, että he tekevät sinua kohtaan väärin. Heti kun saavutat tämän uuden ymmärryksen, ei ole mahdollista, että suutut, vihastut tai raivoat. Tarjoamani vihanhallinta toimii siis niin, että se ehkäisee sinussa vihan, suuttumuksen, raivon tai vaikka vain ärsyyntymisen syntymisen. Tämä antaa tilaa asioiden aidolle ratkaisemiselle raivoamisen sijaan. Samalla otat valtavan harppauksen omassa henkilökohtaisessa kehittymisessäsi. Opettamani uuden ajattelun oivaltaminen ja sisäistäminen antaa sinulle rauhaa niihin hetkiin, joissa sitä ei aiemmin ole ollut. Elät valtaosan ajastasi rauhallisin mielin ja ilo pääsee vihan ja suuttumuksen sijaan valtaamaan mielesi. Stressi vähenee, nukut paremmin, vointisi on entistä parempi. Sinulla on vähemmän ”huonoja päiviä”. Mitä syvemmälle poraudut tähän opettamaani ”tarvekeskeiseen viitekehykseen” (= uuteen tapaan ajatella ja ymmärtää maailma) sitä onnellisempi olet. Se mitä joku sanoo tai tekee ei enää järkytä onnellisuuttasi ja hyvää mieltäsi. Voit rentoutua ja vain nauttia elämästäsi paljon useammin kuin aiemmin kun elit ”syyllistävässä viitekehyksessä”. Siksi kaikkien kannattaa käydä ”vihanhallintakoulutus” vaikka vihaa ei voikaan hallita sanan perinteisessä ymmärryksessä.
– Lars E. Granskog