Vihanhallinta

Miten hallita vihaa?

Vihanhallintaa on mahdollista oppia! Kaiken vihan ja suuttumuksen takana toimii sama mekanismi, jonka ymmärtäminen on ensimmäinen askel vihan hallinnassa. Me emme ole syntyneet vihaisiksi, vaan olemme oppineet ajattelutavan, joka aina vie suuttumukseen, ärsyyntymiseen tai vihaan. Vihalla tarkoitamme tässä vihaa ja vihastumista, ärsyyntymistä, suuttumista ja raivostumista eli kaikkia vihan eri tasoja.

Valmennus on tarkoitettu kaikille tavallisille ihmisille, koska me kaikki olemme oppineet lapsina sellaisen ajattelun, joka herkästi vie meidät suuttumukseen. Viha pääsee herkästi esille erityisesti parisuhteessa sekä perheen kesken ja tekee elämästä kurjaa kaikille osapuolelleTerapian sijaan voit tulla valmennukseen oppimaan uuden ajattelun, jonka omaksuttuasi suuttumus ei enää nouse entiseen tyyliin ja voit elää rauhallista ja levollista elämää. Näin voit jakaa myös läheisillesi, erityisesti mahdollisille lapsillesi, uuden tavan toimia, joka luo rauhaa ympärille ja saa meidät itsemme voimaan paremmin.

– Kesto: 3 h (yksilöt) tai 4h (parit) räätälöity valmennus
– PLUSTASO: perusvalmennus + 1kk seuranta, n. 45min viikossa
– MAXTASO: perusvalmennus + 6kk seuranta, n. 45min viikossa
– Valmennukset toteutetaan lähtökohtaisesti etänä
– Lisäksi kattava oheismateriaali sisäistämisprosessia varten

Lue alta, mitä vihanhallinta on, mitä voit odottaa ja mitä valmennus sisältää. 

Mistä viha tulee?

Suuttuminen, viha ja kaikki muut vihan tasot, ovat seurausta opitusta ajattelutavasta, jonka omaksumme jo lapsina. Kutsumme kyseistä ajattelutapaa nimellä “syyllistävä ajattelu”. Suuttuminen, ärsyyntyminen, viha ja niille sukua olevat tunnetilat johtuvat tavastamme ajatella. Tapa on opittu, joten siitä voi oppia pois.

Vihanhallintavalmennus selittää ja auttaa tunnistamaan vihan mekanismin sekä korvaa vanhan ajattelutavan tarvekeskeisellä ajattelutavalla, joka ei enää johda meitä automaattisesti suuttumiseen. Jokainen hyötyy uuden ajattelun oppimisesta ja sisäistämisestä, tunsi sitten olevansa ns. arkipäivän kuumakalle tai vakavan vihaongelman omaava. Ajatteluviitekehystä muuttamalla edellä mainitut tuntemukset ja niiden tuomat ongelmat pääsevät haihtumaan pois ja antavat tilaa onnellisemmalle, tyytyväisemmälle ja siten rauhaisammalle nykyhetkelle ja tulevaisuudelle.

Miten valmennus voi auttaa?

Valmennuksessa opimme uuden ajattelutavan, joka välittömästi vaikuttaa meihin. Valmennuksessa opit ymmärtämään mistä kaikki riidat ja suuttumiset tulevat ja ryhdyt omaksumaan uuden ajattelun. Joudut itse sisäistämään koko ajattelun osaksi itseäsi. Saat meiltä välineitä ja ohjeita, miten sen teet. Maailmassa ja jokapäiväisessä elämässä kohtaamme paljon asioita ja vastoinkäymisiä, joita emme voi muuttaa. Itseämme tosin voimme muuttaa, ja muutos voi ilmentyä voimakkaasti myös ympärillämme, läheisissä ihmisissä. 

Rauhallistuminen on sitä, että huomaat kuinka suuttumisesi harvenevat ja jäävät taka-alalle. Sisäistäminen on yksilöllinen prosessi ja vaatii motivaatiota. Ei temppuja eikä kikkoja vaan henkistä kasvua. Rauhallistuttuasi mielesi levollistuu. Elämän eteesi heittämät haasteet eivät enää tunnu pelkästään kärsimykseltä. Voit hyvin niistä huolimatta.

Valmennuksessa opit:

  • Mistä minun suuttumiseni tulee?
  • Miten ajattelen, kun vihaisuus valtaa minut?
  • Mikä on tunteitteni merkitys ja niiden osuus, kun suutun?
  • Onko suuttuminen synnynnäistä vai onko se opittua?
  • Mikä ajatus on aina suuttumisen tai vihan takana?
  • Miten voin hiljentää sisäisen puheeni (ajatukseni)?
  • Vihapäiväkirjan merkitys uuden ajattelun oppimisessa.
  • Kiitollisuuden ilmaisemisen tärkeys ja voima.
  • Syyttämisen ja syyllistämisen merkitys riidoissa.
  • Mitkä ovat tärkeimmät neljää psykologista tarvetta?
  • Miksi ihmisellä on vain kahdenlaisia tunteita: miellyttäviä tai epämiellyttäviä?
  • Mitkä ovat elämämme jatkuvuuden kannalta tärkeimmät tarpeet?
  • Mistä tunteemme tulevat?
  • Miksi suuttuminen on seurausta traagisesta väärinymmärryksestä?
  • Oletko muuttamassa maailmaa niin, että siitä tulisi sinulle sopivampi?
  • Miten on mahdollista ajatella, että kukaan ei koskaan tee väärin?
  • Miten voin joka tilanteessa oppia voimaan hyvin?

Miten tulla valmennukseen?

Ostettuasi valmennustuotteen Holvi-verkkokaupasta, valmentaja Lars E. Granskog ottaa sinuun yhteyttä. Hän sopii valmennuksen ajankohdan kanssasi sekä lähettää sinulle ohjeet esitehtävän tekemistä varten. Esitehtävän teet ennen valmennusta ja sitä käsitellään valmennuksen aikana.

Millaisia kokemuksia asiakkailla on Rauhallistamon valmennuksista?

Rauhallistamo on jo 10 vuoden ajan auttaneet yksittäisiä ihmisiä ja pariskuntia rauhallistamaan elämänsä ja astumaan ulos raivosta, riidoista, mustasukkaisuudesta sekä muista elämää haittaavista ongelmista. Onnellisuus voi olla tässä ja nyt. 

Palautteita

”Olen käynyt materiaalia ja nauhoitusta valmennuksesta läpi päivittäin ja olen huomannut muutoksen. En ole kokenut tarvetta huutaa tai käyttäytyä aggressiivisesti enää sen jälkeen, kun poistuin valmennuksesta. Olen ollut hieman hämilläni omasta rauhallisuudestani ja alan myös huomata muiden ihmisten tunteet ja tarpeet.”

Palautteita

”Edelleenkään emme ole kertaakaan riidelleet tiedän että se kuulostaa tosi mahdottomalta asialta. Itse olen tietoisesti kesän aikana pyrkinyt muuttamaan omaa käytöstä ja reagointia erinäisiin tilanteisiin. Vaimoni ja veljeni perhekin on sanonut että minussa on tapahtunut suuri muutos sillä saralla. Olen huomannut itsessänikin, että kun olen alkanut sisäistää erinäisiä asioita, oma olonikin on parantunut ja olen rauhoittunut. Olen päässyt lasten kanssa paljon läheisempiin väleihin samoin jollain asteella vaimon kanssa olemme astumassa toisenlaiselle asteelle suhteessamme.”

Palautteita

”Olen käynyt materiaalia ja nauhoitusta valmennuksesta läpi päivittäin ja olen huomannut muutoksen. En ole kokenut tarvetta huutaa tai käyttäytyä aggressiivisesti enää sen jälkeen, kun poistuin valmennuksesta. Olen ollut hieman hämilläni omasta rauhallisuudestani ja alan myös huomata muiden ihmisten tunteet ja tarpeet.”

Palautteita

”Kuvailit luonasi käydessämme miten joku oli oven sulkeuduttua jo tuntenut uuden elämän ja valaistumisen löytyneen. Tai vähintään viikossa pitäisi huomata muutoksen. Epäilin, epäilin vahvasti. Kuitenkin jo samana iltana nukkumaan mennessäni huomasin ajattelevani asioita jotenkin toisin. Muutamassa päivässä huomasin sisälläni olleen, jatkuvassa sykkeessä pomppineen superpallon pysähtyneen. Pohdin omia ja muiden tarpeita. Aloin ymmärtää äitiäni, veljeäni ja ennen kaikkea puolisoani paremmin. Pohdin ihmisten tarpeita myös kaupan kassalla, harrastuksessa ja lasta kuunnellessani. Olen oppinut hidastamaan ja vetämään henkeä.”

Kuinka kauan oppiminen kestää?

Kysyt ehkä itseltäsi, kuinka pitkään vihanhallinnan oppiminen kestää? Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että heti kun olet sisäistänyt uuden tarvekeskeisen ajattelun, et enää voi suuttua. Monen valmennuksen jälkeen kokemuksemme kertoo, että jo yhden tapaamisen jälkeen muutos on voinut olla merkittävä. 

Sisäistämisprosessin kipinä syntyy usein yllättävän nopeasti. Joskus taas apua hakeva joutuu tekemään enemmän työtä itsensä kanssa. On tärkeä ymmärtää, että opin ja ajattelutavan sisäistäminen vaatii työtä ja pohdintaa – kukaan muu ei sitä voi tehdä. Motivaatio on siispä ensisijaisen tärkeää, mutta jos olet jo lukemassa sivujamme, olet ottanut ensimmäisen askeleen. Kukaan ei voi pakottaa toista muutokseen, vaan motivaation on kummuttava ihmisen itsensä sisältä.

Pariskunnat oppivat yhdessä nopeammin

Pariskunnat oppivat kokemuksemme mukaan yksittäisiä henkilöitä nopeammin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että kumpikin tsemppaa toinen toistaan tarpeiden löytämisen oppimisessa ja uuden ajattelun sisäistämisessä. Pariskunta keskustelee uudesta ajattelusta uuden ajattelun hengessä päivittäin ja oppivat toisiltaan.  Saamme yleensä ajatuksen tehdä vihaongelmalle jotain läheisiltämme – saamme heiltä myös parasta tukea uuden ajattelun sisäistämisessä ja toimintamme muuttamisessa arjessa. Lue lisää riidan- ja vihanhallinnasta pariskunnalle. 

Voiko oppia hallitsemaan vihaansa?

Olen kuullut, että monet kuullessaan sanan vihanhallinta, ajattelevat, että ”ei vihaa voi hallita” ja olen heidän kanssaan ihan samaa mieltä. Silloin kun olet vihainen, et voi sanoa itsellesi: ”nyt aion kyllä hallita vihaani”. Ei sellainen toimi. Terapiassa analysoidaan usein lapsuuttasi. Mikä oli suhteesi äitiisi ja isääsi. Mahdollisesti päädytään siihen, että opit älyllisesti ymmärtämään oman vihasi johtuvan siitä kun suhteesi isään oli tällainen ja tällainen, siksi sinulla on niin paljon vihaa. Tästä on rajoitetusti tai ei välttämättä ollenkaan apua silloin kun vihastut. Hetkessä, jossa suuttumus nousee, ei tällainen todennäköisesti auta sinua yhtään. Luonani on käynyt monia, jotka ovat kertoneet käyneensä pitkässä terapiassa ja oppinut siellä ymmärtämään, että heidän vihansa johtuu siitä, minkälainen heidän isä- tai äitisuhde on ollut lapsena. Se ei kuitenkaan ole auttanut heitä selviämään ilman vihaa nyt tässä hetkessä.

No mikä sitten auttaa? Miten voi hallita vihaansa? Yllättävän helposti, periaatteessa. Et voi suuttua, ellet ajattele tavalla tai toisella, että tuo toinen henkilö tekee sinua kohtaan väärin. Hän joko sanoo tai tekee jotain sellaista, jota et voi hyväksyä. Minä opetan sinut näkemään tuon toisen henkilön tekemisen tai sanomisen hänen omien tarpeittensa kautta. Tämän sisäistäminen vaatii työtä. Kun olet oivaltanut tämän uuden tavan ajatella, sinulla ei enää ole syyllistävää asennetta toista henkilöä kohtaan ja tämän seurauksena sinä aivan luonnostaan et enää suutu. Tässä on siis kysymys mutkan kautta tapahtuvasta vihanhallinnasta. Kun et enää ajattele toisen tekevän tai sanovan jotain sinua vastaan, ei ole mitään syytä suuttua. Näin opettamani vihanhallinta ehkäisee vihaa syntymästä. Siksi se toimii aivan loistavasti kaikkien ihmisten kanssa, jotka todella haluavat astua vihastaan ulos ja opettelevat uuden tavan ymmärtää maailma ympärillään ja siinä olevat ihmiset.

Se mitä minä tarkoitan vihanhallinnalla, on yksinkertaisesti: opit ajattelemaan uudella tavalla, etkä enää syytä toisia ihmisiä siitä, että he tekevät sinua kohtaan väärin. Heti kun saavutat tämän uuden ymmärryksen, ei ole mahdollista, että suutut, vihastut tai raivoat. Tarjoamani vihanhallinta toimii siis niin, että se ehkäisee sinussa vihan, suuttumuksen, raivon tai vaikka vain ärsyyntymisen syntymisen. Tämä antaa tilaa asioiden aidolle ratkaisemiselle raivoamisen sijaan. Samalla otat valtavan harppauksen omassa henkilökohtaisessa kehittymisessäsi. Opettamani uuden ajattelun oivaltaminen ja sisäistäminen antaa sinulle rauhaa niihin hetkiin, joissa sitä ei aiemmin ole ollut. Elät valtaosan ajastasi rauhallisin mielin ja ilo pääsee vihan ja suuttumuksen sijaan valtaamaan mielesi. Stressi vähenee, nukut paremmin, vointisi on entistä parempi. Sinulla on vähemmän ”huonoja päiviä”. Mitä syvemmälle poraudut tähän opettamaani ”tarvekeskeiseen viitekehykseen” (= uuteen tapaan ajatella ja ymmärtää maailma) sitä onnellisempi olet. Se mitä joku sanoo tai tekee ei enää järkytä onnellisuuttasi ja hyvää mieltäsi. Voit rentoutua ja vain nauttia elämästäsi paljon useammin kuin aiemmin kun elit ”syyllistävässä viitekehyksessä”. Siksi kaikkien kannattaa käydä ”vihanhallintakoulutus” vaikka vihaa ei voikaan hallita sanan perinteisessä ymmärryksessä.

– Lars E. Granskog

 Vihanhallinnan askeleet

Alla on esitetty, miten vihanhallinnan valmennusprosessi etenee. Vihanhallinnan lisäksi voit oppia pois pahastumisesta, pillastumisesta, mielesi pahoittamisesta, mustasukkaisuudesta ja esim. liikenneraivosta. Rauhallistamo valmentaa sinua mielen rauhoittumiseen ja levollisuuteen. Siinä tilassa alat voida paremmin.

Askel

Mitä saavutat tai mitä tapahtuu

1 Opi ymmärtämään, mistä ärsyyntyminen, suuttumus, viha, ja raivo nousevat.
2 Opi uutta tarvekeskeistä tapaa ajatella ja ryhdy sisäistämään se itseesi. Käytä sitä suhteessasi läheisiisi. Tapasi toimia muuttuu vähitellen.
3 Paneudu tarpeisiin ja opi tunnistamaan niitä itsessäsi ja muissa. Tarpeiden löytymisen myötä alat ymmärtää vihastumisen mekanismia yhä paremmin ja siten ehkäisemään sitä.
4 Tarkastele jatkuvasti toimintatapojasi ja korjaa niitä kun ne eivät ole synergiassa tarvekeskeisen ajattelun kanssa. Alat muuttaa tapaasi kommunikoida. Tällä kentällä on loputtomasti parannettavaa.

Tyypillisiä ongelmia, joiden kanssa valmennukseen tullaan

  • ”Suutun tai ärsyynnyn helposti toisille”
  • ”Pahoitan mieleni usein”
  • ”Riitelemme päivittäin”
  • ”Perussuuttumus on koko ajan päällä”
  • ”Minulla on liikenneraivoa”
  • ”Suutun usein lapsille”
  • ”Mustasukkaisuus vaivaa”
  • ”Olen usein kateellinen muille”
  • ”Raivostun tyhmille ihmisille”
  • ”Olen aina oikeassa”
  • ”Puolisoni provosoi minua jatkuvasti”
  • ”En voi sietää äitiäni/isääni”
  • ”Raivostun pienistäkin asioista”
  • ”Ihmiset haluavat minulle pahaa”
  • ”Ihmiset eivät kunnioita minua”
  • ”Kaikki ovat minua vastaan”