Onnellisuudelle uusi, luotettava pohja

Lainaan tilastotietoja, joiden mukaan solmittujen avioliittojen määrä Suomessa on vuosittain noin 30 000. Nyt solmituista avioliitoista päättyy eroon jo muutaman vuoden kuluttua lähes puolet. Ollaan siis pitkällä onnellisesta ja sopuisasta elämästä. 

Kymmenen vuoden kokemukseni vihanhallinnan valmennuksista on saanut minut vakuuttuneeksi siitä, että syynä näin valtaviin avioerojen määriin ovat suuttumiset, riidat ja vihoittelut. Seurusteluaikana ei pareilla juuri ollut riitoja eikä suuttumisia. Nuorilta naisilta, jotka ovat seurusteluvaiheen jälkeen muuttaneet yhteen poikaystävänsä kanssa, olen usein kuullut: ”Mistä kaikki tuo viha oikein tulee”.

Tämä on ymmärrettävää! Olemme oppineet pienestä pitäen ajattelun, jota kutsun nimellä ”Syyllistävä ajattelu”. Saamme sen perintönä vanhemmiltamme niin nuorina, että emme sitä itsekään tajua. Uskomme, että vanhempiemme meille tarjoama ajattelumalli on juuri se oikea. Emme edes aseta sitä kyseenalaiseksi, saati nouse sitä vastustamaan. Itse asiassa suurin osa meistä ei koskaan mieti, onko muitakin malleja ajatella. Siitä rakentuu käsityksemme oikeasta ja väärästä. Syyllistävän ajattelun malli on ylisukupolvinen. Opimme, että maailmassa on hyviä ihmisiä ja pahoja ihmisiä. Opimme siis välttämään jälkimmäisten seuraa.

Niin kauan kuin meitä ohjaa ”syyllistävä ajattelu”, eivät suuttumiset ja riidat ole kaukana. Me tuomitsemme herkästi toisen ja samalla oikeutamme suuttumisemme häntä kohtaan. Tämä kaikki tapahtuu tiedostamattamme. Käytännössä jokaisen suuttumisen takana on väärinymmärrys.

Oppimalla uuden ajattelutavan, jota kutsun nimellä ’tarvekeskeinen ajattelu’ saamme yllättävän nopeasti korjattua tilanteen ja suuttumisemme vähenevät ja loppuvat parhaassa tapauksessa kokonaan. Ei ole epätavallista, että Rauhallistamon vihanhallintavalmennuksessa käynyt henkilö kertoo kokeneensa muutoksen jo heti valmennuksen jälkeen sisäistettyään uutta tapaa ajatella ja omaksuttuaan sen.

Hiljattain sain palautetta tällaiselta valmennettavalta, joka yhden ainoan valmennuksen jälkeen sisäisti uuden ajattelun ja tarvekeskeisyyden voiman. Ajattelutavan avulla hän on onnistunut levittämään rakentavampaa kanssakäymistä myös ympärilleen. Palaute on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Valmennuksen jälkeen asiakkaani elämä muuttui nopeasti, ja alkanut positiivinen kierre pääsi myös jatkumaan valmennettavan lähipiirissä. Palaute sai minut iloiseksi. Tähän Rauhallistamo toiminnallaan tähtää.

Pariskunta oli siis eron partaalla. Valmennuksen jälkeen heidän keskinäinen suhteensa on aiempaa lujempi ja he ovat voimistaneet parisuhdetta aivan uudelle tasolle. Vain toinen kävi valmennuksessa, mutta hän kykeni vaikuttamaan toiseen niin ratkaisevasti, että elämä muuttui ”kertaheitolla” paljon paremmaksi heille molemmille.

Tuosta saamastani palautteesta käy hyvin ilmi, mitä tarkoitan otsikon sanoilla ”Onnellisuudelle uusi, luotettava pohja”. Se ei ole sanahelinää vaan olen kovasti sitä mieltä, että onnellisuus parisuhteessa ei kukoista niin kauan, kun pariskunta on syyllistävässä ajattelussa. Kun syyllistävä ajattelu vaihdetaan tarvekeskeiseen, suuttumiset ja riidat radikaalisti vähenevät tai poistuvat kokonaan. Sen jälkeen avautuu todellinen luotettava pohja onnellisuudelle.

Millä tavoin sellainen tila saavutetaan? Yksinkertaisesti oppimalla valmennuksessa uusi tapa ajatella. Tarvekeskeinen ajattelutapa auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja ympärillämme olevia ihmisiä uudella tavalla. Se tapa ei enää oikeuta meitä tuomitsemaan heitä siitä, että he tekevät väärin. Tämä ajattelutavan muutos voi muuttaa koko elämämme ja tuoda siihen paljon enemmän rakkautta ja onnellisuutta kuin olisimme voineet edes kuvitella.

Varaa itsellesi nyt valmennus yhdelle.

Tai jos haluat tulla yhdessä puolisosi kanssa, varaa parivalmennus tästä.

Kun olet ostanut valmennuksen, olen yhteydessä sinuun/teihin ja sovimme, milloin tulet(te) valmennukseen.

Valmennus tapahtuu Rauhallistamon toimistossa Wallininkuja 4:ssä Helsingin Kalliossa.

Ystävällisin terveisin

Rauhallistamo

Lars E Granskog
0405689824
lars@lars.fi
www.rauhallistamo.fi